Şimdi efendim TKP'li belediye başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu'nun Tunceli ismini Dersim olarak değiştirmesi polemiği gündemdeyken bu konu özelinden hareketle siyaset ve diğer disiplinlerle ilgili ulaştığım bir temel prensibi paylaşmak istiyorum.
Şimdi efendim birtakım kişiler spesifik coğrafi sınırlarla belirlenmiş bu bölgenin adının Tunceli olduğunu ve bunun böyle olmasının çok önemli olduğunu iddia ederken, daha başka birtakım kişiler de aynı bölgenin adının Dersim olduğunu ve bunun böyle olmasının çok önemli olduğunu iddia ediyor.
Peki bunun nasıl olduğu neden çok önemli?
Şimdi önceden Dersim olarak kabul edilen ismin daha sonradan Tunceli olarak değiştirilmesi fakat bazı kişiler bunu kabul ederken daha başka bazı kişilerin kabul etmemesi gibi bir durum gözlemledim. Açıkçası genel anlamda konuşurken ve yazarken kelimeler kullanmak zorunda oluşumuzu telepatiyle anlaşmamıza izin vermeyen teknolojik yetersizliğe bağlayan bir kişi olarak en azından neyin ne diye kelimelendirileceği gibi bir konunun tartışmaya yol açmamasını isterdim.
Ha ille oranın ismi ne diye sorup taraf olmamı bekleyecek olanlar Pangea kavramını araştırabilirler. Orasının ismi Pangea sevgili okurlar.
Bu ikileşmenin altında siyasi ideolojik farklılıklar bulunuyor. Ancak kainatta hiçbir siyasi görüş bilimsel kanıtlarla yanlışlanamaz olarak ispatlanamamışken iki tarafın da karşılıklı oraya ne denmesi gerektiği konusunda aşırı emin, uzlaşmaz, taviz vermez, burnundan kıl aldırmaz tavırları açıkçası havanda su dövmektir.
Aynısı futbol fanatikleri için de geçerli. Hangi siyasi görüşün daha doğru olduğunu ya da hangi futbol takımının daha iyi olduğunu nesnel verilerle tespit etmek mümkün değil. Ama insanlar futbol ve siyaset üzerinden gerilim tırmandırıp birbirine saldırınca insanların zarar gördüğü gerçek.
Nereye ne dendiği gerçek insanların gerçekten zarar gördükleri gerçeğinden daha mı önemli?
Çocukken de insanların takımı farklı diye partisi farklı diye birbirine saldırmasını hiç anlamazdım. En sonunda politik nihilist oldum. Bilim tarafından ölçülemeyen kavramlarla işim yok. Ahlaki kötü gerçek insanlara gerçekten zarar verilmesinden ibarettir. Bir insanın siyasi görüşünü sevmediniz diye o insan otomatikman "zarar verilse de olur hatta zarar verilse daha iyi olur" olmaz.
Yapay zekaya çeyrek kala ilkel çağ kalıntısı hareketlerin alemi yok.